top of page

Voorbereid naar het kennismakingsgesprek

Jullie zijn uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij de fotograaf. Leuk, maar misschien ook wel een beetje spannend. Wat moet je allemaal vragen of vertellen? Ik zal jullie een aantal tips geven om voorbereid naar het gesprek te komen. “Voorbereiding is het halve werk” hoor je wel vaker, hier dus een paar dingen om over na te denken vóórdat je op bezoek gaat bij de fotograaf.


• Geef bij de fotograaf alvast aan hoeveel gasten er ongeveer komen. Mocht je het nou heel kleinschalig houden dan is het soms lastiger om veel diverse foto’s te maken. De fotograaf kan je dan eerlijk vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat jullie kunnen verwachten.

• Welke momenten mag de fotograaf echt niet missen? Is je oma er bijvoorbeeld maar een paar uurtjes en wil je graag dat ze in die tijd extra in beeld komt? Misschien heb je wel hele bijzondere schoenen gekocht en wil je heel graag dat daar wat foto’s van gemaakt worden. Of wellicht draag je een erfstuk of heb je heel veel tijd gestoken in de decoratie. Denk van tevoren vast na over de momenten of mensen die voor jullie echt heel belangrijk zijn en licht de fotograaf alvast in zodat deze momenten/mensen zeker niet over het hoofd gezien worden.

• Bedenk alvast hoe je dag er globaal uit gaat zien qua tijdsplanning en voor hoeveel uren je de fotograaf wil boeken. Lees hiervoor ook mijn volgende blog.

• Vraag de fotograaf om een hele bruiloft te laten zien. Zo kun je de fotograaf beoordelen op basis van een hele reportage en niet alleen op basis van de beste foto’s die zij/hij online laat zien.

• Je kunt de fotograaf ook vragen naar afdrukken op papier van haar/zijn werk. Zo kun je zelf beoordelen hoe de kwaliteit van de foto’s is als deze eenmaal zijn afgedrukt.

• Hoe zien jullie de fotograaf opgaan in jullie dag? Willen jullie een fotograaf die gezellig aanwezig is, met de gasten kletst en misschien zelfs een dansje waagt op de dansvloer, of willen jullie liever een fotograaf die zo veel mogelijk ‘onzichtbaar’ is? Vraag de fotograaf eens hoe zij/hij werkt.

• Vind je het spannend om voor de camera te staan? Vraag de bruidsfotograaf dan of er mogelijkheden zijn om een paar weken voor de bruiloft een ‘oefenshoot’ te doen. Dan kun je vast wennen aan de fotograaf en ben je op je bruiloft een stuk meer ontspannen. Het is leuk om die foto’s te gebruiken voor je save the date kaartjes. (Bij Saar Fotografeert krijg je een gratis kennismakingsshoot)

• De fotoshoot is iets waar je van tevoren goed over na moet denken. Wanneer plan je deze in? In de ochtend? Of pas na de ceremonie? Houd er rekening mee dat het licht heel anders is om 12 uur 's middags wanneer de zon hoog staat dan om een uur of 8 bij ondergaande zon. (Lees ook mijn blog over het beste moment voor de fotoshoot) Waar wil je foto’s maken? In de stad of misschien toch liever in de natuur?
Voor de fotograaf is het erg fijn als de ceremoniemeester (of iemand anders) mee gaat met de fotoshoot. Als je aan het fotograferen bent ben je met heel veel dingen tegelijk bezig, je meet het licht, bepaalt je compositie, bent bezig met scherpstellen en noem maar op. Het werkt niet handig om je daarnaast ook bezig te moeten houden met de tijd, het goedleggen van de jurk of het dragen van het boeket als deze niet op de foto’s hoeft.

• Wat is je back-up plan bij regen? Heb je een geschikte binnen locatie geregeld voor het geval dat het regent? Ga er niet zomaar van uit dat de fotograaf wel een back-up plan zal hebben, de fotograaf is fotograaf en geen ceremoniemeester. Uiteraard zal ik als fotograaf altijd graag met je mee willen denken maar ik ‘regel’ de binnen locatie niet voor jullie. Dit komt omdat ik niet kan bepalen wat jullie mooi vinden qua locatie of kunnen en willen betalen. Je mag me altijd vragen welke binnen locaties ik ken of welke oplossingen ik heb als het regent, maar ga er als bruidspaar niet zomaar van uit dat de fotograaf wel een oplossing bedacht heeft. Het is en blijft jullie dag.

• Groepsfoto’s zijn ook iets waar je van tevoren goed over na moet denken. Groepsfoto’s kosten tijd, veel tijd. Niemand gaat meteen op de goede plek staan, kijkt naar de camera of let op. Voor 12 groepsfoto’s ben je ongeveer een half uur kwijt. Houd hier rekening mee in de planning van je dag.

• Probeer alvast te bedenken hoe de sfeer op jullie bruiloft gaat zijn. Wordt het een losse bruiloft waarin iedereen lekker op blote voeten op het strand loopt, een festivalbruiloft met foodtrucks of wordt het een chique feest waarbij iedereen in galakleding komt? Het is voor een fotograaf belangrijk om zich hierop voor te kunnen bereiden. Niet alleen voor de foto’s maar misschien ook voor haar/zijn eigen kleding. Als ik weet dat het een feest wordt met een dresscode probeer ik me daar zelf ook zoveel mogelijk aan te houden om tijdens de bruiloft niet te veel op te vallen.

• Vergeet ook vooral niet te vertellen aan de fotograaf waarom je haar of hem hebt uitgezocht. Waren het de kleuren? De composities?


En tot slot: het is helemaal niet erg als je bij verschillende fotografen op kennismakingsgesprek gaat. Goed juist. Zo kun je verschillende trouwfotografen met elkaar vergelijken en kun je bepalen bij wie je je het meest op je gemak voelt. Lees hiervoor ook mijn andere blog.




bottom of page