top of page

Groepsfoto’s. Hoe pakken we dat aan?

Heel eerlijk, ik ben geen groot fan van groepsfoto’s. Persoonlijk vind ik de foto waar je een dikke knuffel krijgt van je nichtje of de foto waar oma even een kneepje in je hand geeft veel waardevoller.Maar, groepsfoto’s horen er bij. En dat snap ik heel goed. Al jullie dierbaren staan bij elkaar op de foto en dat vinden veel bruidsparen toch belangrijk. Ik geef jullie een aantal tips voor het maken van de groepsfoto’s.Een lijstje

Het klinkt misschien simpel of zelfs een beetje kinderachtig, maar maak een lijstje waar alle combinaties op staan. Neem van te voren even de tijd om te bedenken met wie je allemaal aparte groepsfoto’s wil. Bijvoorbeeld met de getuigen, de ouders van de bruid, de ouders van de bruidegom etc. Op deze manier kunnen we tijdens de trouwdag dit lijstje volgen en vergeten we niemand. Want geloof me, na een aantal foto’s weet je echt niet meer of je nou met alleen de ouders of ook met de broers en zussen erbij op de foto bent geweest.


Zet opa en oma bovenaan het lijstje. Oudere mensen kunnen vaak niet meer zo lang staan en het is fijn als zij als eerste aan de beurt zijn geweest tijdens de groepsfoto’s.


Geef je lijstje aan de ceremoniemeester

Geef het lijstje met samenstellingen aan de ceremoniemeester, of aan iemand anders die alle mensen kent. Als fotograaf ken ik niet alle gasten en voor mij is het lastig om iedereen van achter mijn camera bij elkaar te verzamelen.

Deze persoon kan dan, terwijl ik de eerste groepsfoto maak, de mensen verzamelen die als volgende aan de beurt zijn. Zo verloopt het maken van de groepsfoto’s lekker vlot en hoeft niemand lang te wachten.


Tip: maak eerst een foto met álle gasten. Zo weet iedereen dat dit het moment is voor groepsfoto’s en blijft iedereen vanzelf een beetje in de buurt.Houd het kort

Maak deze lijst niet te lang. Groepsfoto’s maken kan best wel een tijd duren. De eerste foto’s worden vaak nog vol enthousiasme gemaakt, maar als een aantal mensen op veel verschillende groepsfoto’s ‘moeten’ neemt dat enthousiasme al snel af. Voor succesvolle en vrolijke groepsfoto’s adviseer ik altijd om het aantal foto’s te beperken tot 12. Daar ben je al gauw een half uur mee bezig en dan is het voor de meesten wel weer genoeg geweest. Ook voor jullie als bruidspaar, want jullie moeten natuurlijk op alle groepsfoto’s ;)
De planning - het juiste moment

Om iedereen op de foto te kunnen zetten moet natuurlijk iedereen er zijn. Het beste moment voor de groepsfoto’s is direct na de ceremonie of na het proosten. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar een moment na het proosten. Alle gasten hebben jullie al kunnen feliciteren, hebben met elkaar kunnen kletsen en hebben al wat gedronken. Dit is het meest ontspannen moment voor de groepsfoto’s.


Omdat groepsfoto’s gemiddeld 2 à 3 minuten per foto duren is het handig om het moment van de groepsfoto’s mee te nemen in de planning van jullie trouwdag. Zo weten jullie zeker dat er genoeg tijd is en dat we niet hoeven te haasten. Bedenk van te voren ook hoe lang je zelf bezig wil zijn met de groepsfoto’s.Ook onderweg naar de groepsfoto's, nog voordat iedereen op een rijtje staat maak ik graag foto's. Dan staan jullie er toch samen op, maar hebben jullie nog niet echt in de gaten dat de foto gemaakt wordt :)Location is key

Voor de groepsfoto’s hebben we ruimte nodig. Zeker wanneer jullie veel gasten hebben. Iedereen moet er op passen en er moet een redelijk rustige achtergrond zijn waar iedereen voor kan staan.


Denk bijvoorbeeld aan een stukje in de natuur of de trappen van het stadhuis. Groepsfoto’s kunnen het beste gemaakt worden in de schaduw en op een plek waar de gasten niet tegen de zon in kijken en daardoor met hun ogen staan te knijpen.


Plezier

Houd het luchtig en voorkom dat jullie een statieportret gaan maken, maak plezier met elkaar!
Het feest

Op het feest maak ik ook altijd groepsfoto's. Soms als er om gevraagd wordt, maar nog veel vaker wanneer ik een mooi moment zie. En soms, als jullie allemaal staan te poseren voor de PhotoBooth, maak ik stiekem ook nog een paar foto's. Want ik ben dol op foto's waarvan jullie niet door hebben dat ze gemaakt worden.

Comments


bottom of page