top of page

Hoe kies ik een trouwfotograaf die bij me past?

Een fotograaf kiezen die bij je past. Heel belangrijk, maar waar begin je en hoe maak je de keuze? Er is zo ontzettend veel aanbod!


Kijk eens rustig rond op internet, vergaap je aan alle mooie foto’s die je langs ziet komen. Als je goed kijkt zie je dat iedere fotograaf zijn eigen stijl heeft. De stijl van de fotograaf vind je terug in het soort foto’s. Zijn ze journalistiek of geposeerd? Of misschien een mix hiervan? Zie je veel detailshots of juist veel overzichtsfoto’s? Naast het soort foto’s zit er veel verschil in de manier van nabewerking. De ene fotograaf gebruikt lichte pastelkleuren en bij een ander spatten de kleuren van het scherm. Misschien ben je wel dol op zwart-wit of ben je op zoek naar een meer vintage nabewerking. Kijk eens naar welke foto’s je het meeste aanspreken en waarom je die foto’s zo mooi vindt. Zijn het de kleuren? De emoties? Of is het juist de hoek van waaruit gefotografeerd wordt?

Je kunt ook een verzameling of stijlbord maken van alle foto’s die je mooi vindt (bijvoorbeeld op Pinterest). Als je verzameling af is kun je ontdekken waar de overeenkomsten in zitten en wat jij dus belangrijk vindt in de foto’s. Houd er rekening mee dat sfeer en omgeving erg bepalend zijn voor foto’s. Misschien ben je klaar met kijken en selecteren en staat je moodboard vol met foto’s van strandceremonies, gasten met cocktails en fotoshoots waarbij de bloesemblaadjes aan de bomen hangen. Houd er dan rekening mee dat je niet hetzelfde soort foto’s krijgt wanneer je zelf in een kleine zaal of in de winter trouwt. Dit klinkt misschien heel logisch maar het gebeurt regelmatig dat bruidsparen verliefd worden op het plaatje, maar dat het er bij hen gewoon heel anders uit ziet omdat zij een compleet ander soort bruiloft hebben.Als je weet wat voor soort foto’s je mooi vindt kun je op zoek naar fotografen die zulke foto’s maken. Veel bruidsfotografen bieden pakketten aan waarbij de reiskosten inclusief zijn en het dus qua prijs niet uitmaakt of ze uit Friesland komen of uit Limburg. Beperk je dus niet alleen tot de omgeving van je woonplaats!


Bekijk vervolgens wat je budget is. Ja ik weet het, het is ontzettend vervelend om je daar mee bezig te moeten houden. Toch is het belangrijk om te weten hoe veel geld je kunt besteden en hoeveel uur de fotograaf die je op het oog hebt daarvoor te boeken is. Heb je het liefst dat de fotograaf er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bij is maar laat je budget het niet toe om juist die fotograaf te boeken? Dan kun je twee dingen doen. Of je gaat op zoek naar een andere fotograaf van wie de tarieven minder hoog zijn. Of je beslist dat je echt heel graag die fotograaf wil, maar dan niet voor de hele dag. Als je de fotograaf boekt, maar voor minder uren, bedenk dan welke momenten het allerbelangrijkste zijn voor jou.


Als je hebt bedacht welke fotograaf je graag zou willen wacht dan niet te lang om te kijken of zij of hij nog beschikbaar is op jullie datum.

Heb je de perfecte fotograaf gevonden? Mooi! Plan wel altijd een kennismakingsgesprek in om te kijken of de fotograaf ook echt bij jullie past. Is er een klik? Voel je je bij hem/haar op je gemak? De foto’s op de website van de fotograaf kunnen nog zo mooi zijn, maar als je je niet op je gemak voelt bij diegene, dan ga je dat terugzien op de foto’s. Stel jezelf de vraag: wil ik deze persoon erbij hebben op deze bijzondere dag in mijn leven?


En dan nog een ding. Awards. De site van de ene fotograaf staat er vol mee, de andere fotograaf lijkt er geen een te hebben. Wat zegt een award over de fotograaf? Is dat dan een hele goede fotograaf? En is een fotograaf zonder awards een slechte fotograaf? Welnee!

Je hebt verschillende soorten awards. Soms win je een award op basis van het gebruik van kleuren, soms op basis van technische aspecten en dan weer als je een foto van een uniek moment gemaakt hebt. Uit een award blijkt misschien wel dat de fotograaf een goede foto kan maken. Maar vergis je niet. Of een fotograaf technisch gezien goede foto’s aflevert zegt niets over hoe diegene in de omgang is. Misschien kun je je wel heel moeilijk ontspannen bij diegene in de buurt of is hij enkel bezig met het perfecte plaatje maken, zonder dat hij aandacht heeft voor jullie als bruidspaar. Het winnen van een award zegt niets over de service die een fotograaf verleent, over zijn karakter of over de kwaliteit van de gehele reportage die hij maakt. Bedenk ook dat er fotografen zijn die een ‘lucky shot’ indienen en daar dan vervolgens een prijs mee winnen. Dat de fotograaf met 1 foto een prijs heeft gewonnen wil nog lang niet zeggen dat alle foto’s van dat niveau zijn. Ook zijn er ‘organisaties’ waarbij je je als fotograaf (tegen betaling) kunt aansluiten. Die kiezen dan voor de awards prijswinnende foto’s uit van hun eigen selecte groepje leden. Eigenlijk betaal je op die manier voor je award. Een beetje als “Wij van WC EEND adviseren WC EEND”.

Dus: een award, hartstikke leuk, maar het zegt lang niet alles.


Veel plezier bij het uitzoeken van een fotograaf die bij jullie past!

Comments


bottom of page